Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Belgijskie piwa fermentacji spontanicznej nie należą do najprzystępniejszych. Zazwyczaj są kwaśne, cierpkie, a w ich aromacie można czasem wyczuć wyraźne nuty siana, stajni, a nawet spoconego konia...
Czytaj więcej

Bawarskie Prawo Czystości zostało ogłoszone w 1516 r. przez księcia Bawarii Wilhelma IV - w tym roku obchodzimy więc 505-lecie tego wydarzenia. Dokument określał dozwolony skład piwa oraz jego maksymalną cenę w poszczególnych okresach roku. Zgodnie z ogłoszonymi zapisami piwowarzy mogli korzystać jedynie z trzech składników - jęczmienia, chmielu i wody. Podobne regulacje były z czasem przyjmowane również przez inne państwa niemieckie.

Czytaj więcej
Hefeweizen, czyli naturalnie mętna wersja bawarskiego jasnego piwa pszenicznego, to jeden z najbardziej klasycznych niemieckich stylów piwa.
Czytaj więcej
„Pokaż mi swojego pilsa, a ja powiem Ci, jakim jesteś piwowarem” – zwykło się mówić w środowisku miłośników piw rzemieślniczych.
Czytaj więcej
Cydry
Produkcja cydru odbywa się od początku do końca z nadzwyczajnym zaangażowaniem, jabłka są ręcznie sortowane i starannie selekcjonowane.
Czytaj więcej
Lagery bywają często kojarzone przede wszystkim z nowoczesnym, wysokowydajnym piwowarstwem i produkcją piw przez wielkie browary koncernowe.
Czytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel