Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Pilsner – to nie jest kolejny nudny lager

2021-05-14

 

„Pokaż mi swojego pilsa, a ja powiem Ci, jakim jesteś piwowarem” – zwykło się mówić w środowisku miłośników piw rzemieślniczych. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ zrobić dobrego jasnego lagera nie jest łatwo, o czym przekonało się wiele polskich browarów kraftowych. Dla wielu beer geeków niedoścignionym wzorem pilsów wciąż pozostają „dolniaki” z Niemiec. Czy słusznie?

 

Na początku warto przypomnieć, czym powinien charakteryzować się dobry pilsner w typie niemieckim (to ważne, bo wyróżniamy też typ czeski i – coraz częściej – włoski). Przede wszystkim jest to piwo orzeźwiające, lekkie, wytrawne o bardzo czystym profilu, który jest fermentacji i leżakowania w niskich temperaturach. To właśnie dbałość o odpowiednie temperatury na poszczególnych etapach produkcji jest jednym z większych wyzwań dla browarów. Nie ma tu miejsca na estry, fenole, czy inne niepożądane związki chemiczne. Dobry pilsner powinien też być wyraźnie nachmielony, co powinno manifestować zarówno w aromacie, jak i smaku – a szczególnie w wyrazistej goryczce. Niezbyt rozbudowany profil pilsa sprawia, że wszystkie ewentualne wady są dobrze wyczuwalne. Nie ma w tego rodzaju piwach niczego, co mogłoby przykryć niechciane aromaty – wszystko, co „złe”, szybko wychodzi na wierzch.

 

Wybór pilsnerów na niemieckim rynku jest ogromny. W zasadzie większość tamtejszych browarów ma w swojej ofercie piwo w tym stylu. W zależności od regionu różnią się one nieznacznie od siebie. Inne są pilsy z północy Niemiec, inne z Bawarii. Skupię się tylko na części z nich – na tych, które każdy piwosz powinien znać.

 

Jednym z najlepszych, świetnie dostępnych pilsów w Niemczech jest Jever Pilsener, warzony w browarze Friesisches Brauhaus zu Jever w Dolnej Saksonii. Swój wyjątkowy charakter piwo to zawdzięcza intensywnemu nachmieleniu (trunek ten posiada naprawdę wyrazistą goryczkę!) oraz doskonale dobranej miękkiej wodzie. Z całą pewnością Jevera trzeba znać.

 

Innym klasycznym i szanowanym przez znawców pilsem jest Rothaus Pils Tannenzäpfle z browaru Badische Staatsbrauerei Rothaus. Jego przaśna, niezbyt wyszukana pod względem grafiki etykieta na pewno nie zwiastuje, że mamy do czynienia z bardzo dobrym piwem. Jest to złociste, lekkie piwo, w którym delikatne słodowe nuty przeplatają się z trawiasto-ziołowymi akcentami chmielowymi.

 

Szukając dobrego pilsa nie sposób ominąć jedno z najlepiej znanych niemieckich piw, a mianowicie Warsteiner Pilsenera i mocniej nachmielonego Warsteiner Herb Pilsa. Są to piwa warzone w największym niezależnym od dużych koncernów browarze w Niemczech. Mimo to produkty te stale trzymają wysoką formę i są yo naprawdę stylowe pilsy. Niewątpliwie usatysfakcjonują poszukiwaczy wysokiej goryczki w piwie :). Podobnie popularnym i równie dobrze dostępnym, polecanym pilsnerem jest Bitburger Premium Pils.

 

Jeśli chodzi o landy bliższe Polsce to warto sięgnąć po kultowego Berliner Kindl Jubiläums Pilsenera, czy też po Störtebekera Pilsener-Bier. Oba są bardzo dobre i – co najważniejsze – stylowe.

 

Podsumowując, rozpoczynając swoją przygodę ze zgłębianiem tajników piw typu pilsner. Warto zacząć od ojczyzny dolnej fermetacji, czyli Niemiec. Powyżej wymieniłem ich jedynie kilka – wybór jest znacznie większy, również w naszym sklepie internetowym. Naprawdę warto się rozejrzeć i zwrócić uwagę na te mniej lub bardziej znane trunki. Z powodzeniem można sięgnąć po nie w ramach odpoczynku od symbolu piwnej rewolucji w Polsce, czyli IPA :).

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

Berliner Pilsner

Berliner Pilsner

7,95 zł brutto
Jever Pilsener 0,5L

Jever Pilsener 0,5L

8,49 zł brutto
Rothaus Pils 0,5L

Rothaus Pils 0,5L

9,95 zł brutto
Warsteiner Herb Pils

Warsteiner Herb Pils

8,95 zł brutto
Warsteiner Pilsener

Warsteiner Pilsener

8,95 zł brutto
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel