Oktoberfestbier – dzięki niemu poczujesz się jak na Oktoberfest w Monachium
Oktoberfestbier – dzięki niemu poczujesz się jak na Oktoberfest w Monachium Impreza została odwołana z uwagi na wciąż panującą pandemię COVID-19, o czym Niemcy poinformowali już na początku maja 2021 r. Nie wszystko jednak stracone, ponieważ każdy z nas może mieć namiastkę Oktoberfestu w swoim domu.
Podczas tego słynnego na całym świecie monachijskiego święta serwowane są bowiem piwa określane jako Oktoberfestbier. Styl ten znany jest również jako Festbier oraz marcowe. Wszystko dlatego, że oficjalnie prawo do używania określenia Oktoberfestbier ma jedynie kilka browarów, które mogą wystawiać swoje stoiska podczas Okroberfestu. Są to: Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker Pschorr, Hofbräu oraz Löwenbräu.
Piwo marcowe to styl, który tradycyjnie był spożywany późnym latem i wczesną jesienią, tzn. wtedy, gdy piwo ze świeżych surowców nie było jeszcze gotowe. Märzen był warzony na wiosnę, pod koniec sezonu piwowarskiego – przede wszystkim w marcu. I właśnie stąd wzięła się nazwa tego stylu. Następnie było leżakowane przez całe lato w skalnych piwnicach lub tunelach lodowych, aby mogło przetrwać najcieplejsze miesiące. Aby zwiększyć jego trwałość, marcowe było piwem bardziej ekstraktywnym, a co za tym idzie mocniejszym, niż inne, „zwyczajne” warzone wówczas w Bawarii lagery.
Jest to zazwyczaj bursztynowe, miedziane piwo dolnej fermentacji (lager), charakteryzujące się wyraźnie słodowym, czystym aromatem i smakiem. Profil Oktoberfestbieru zdominowany przez nuty melanoidynowe – opiekane, określane też jako chlebowe, tostowe, herbatnikowe. Mogą pojawić się lekkie, ziołowe, kwiatowe akcenty chmielowe. Dość rozbudowana baza słodowa może wnieść sporo słodyczy, jednakże finisz powinien być smukły, wytrawny. Może pojawić się delikatne rozgrzewanie alkoholowe. Goryczka powinna być wystarczająca na tyle, aby zbalansować słodowość i żeby piwo nie wydawało się zbyt słodkie.
W naszej ofercie znajdziecie m.in. wspomniane piwa wersji butelkowej, które litrami leją się podczas Oktoberfest w Monachium. Są to: Hacker-Pschorr Oktoberfest, Hofbräu Oktoberfest, Löwenbräu Oktoberfest, Paulaner Oktoberfest. Oprócz nich mamy w sprzedaży również inne godne polecenia tego rodzaju lagery – warto tu wspomnieć o piwach: Gessner Original Festbier, Freibergisch Jubiläums Festbier, Altenburger Festbier, czy posiadający już status legendarnego dymiony Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen.
Jakub Siusta, Chmielnik Jakubowy – portal o piwie