Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Lambiki

2022-01-25

Belgijskie piwa fermentacji spontanicznej nie należą do najprzystępniejszych. Zazwyczaj są kwaśne, cierpkie, a w ich aromacie można czasem wyczuć wyraźne nuty siana, stajni, a nawet spoconego konia. Nie każdemu od razu to podpasuje, dlatego też w swojej ofercie producenci lambików mają również piwa łatwiejsze w odbiorze – owocowe oraz dosładzane. Wśród nich wymienić należy m.in. Krieka ze znanego na całym świecie browaru Lindemans.

 

Lambic pochodzi z okolic Brukseli, a ściślej mówiąc – z doliny przepływającej tam rzeki Zenne. Jest to w zasadzie półprodukt, na bazie którego powstaje cała gama innych stylów, wśród których możemy wyróżnić gueuze (znane też jako geuze) oraz dosładzane faro, jak również szeroką paletę piw owocowych, różniących się od siebie użytymi przez piwowarów owocami. I tak: kriek jest z wiśniami, framboise z malinami, cassis z porzeczką, a pêche – z brzoskwinią. Sam lambic powstaje poprzez zaszczepienie brzeczki na bazie słodu i niesłodowanej pszenicy na specjalnych tacach chłodniczych drobnoustrojami unoszącymi się w powietrzu. Następnie jest przetaczany do wielkich drewnianych kadzi zwanych foederami lub do beczek, w których leżakuje i dojrzewa. Na koniec jest odpowiednio kupażowany i rozlewany do butelek, w których przechodzi refermentację. Ta zapewnia długą trwałość piwa, stąd też producenci lambików gwarantują, że ich produkty będą zdatne do spożycia nawet przez 20 lat i dłużej.

 

Owocowe piwa fermentacji spontanicznej dzielą się na dwie grupy: tradycyjne (czyli oude) oraz dosładzane. Ta pierwsza charakteryzuje się smakiem zbliżonym do wytrawnego wina – mają wyraźnie podwyższoną kwasowość i pochodzącą od tanin cierpkość. Z kolei w piwach z tej drugiej grupy, dzięki dosłodzeniu, nuty kwaśne są równoważone przez słodycz pochodzącą od cukru lub innych substancji słodzących, takich jak stewia, czy słodziki. Dzięki temu powstaje produkt przystępny, łatwy w odbiorze.

 

Taki też jest Lindemans Kriek, który dzięki dodaniu soku z wiśni w smaku jest intensywnie wiśniowy. Charakteryzuje się odpowiednim balansem – nie jest ani za słodki, ani za kwaśny. Do tego ma tylko 3,5 procent alkoholu. Produkt ten jest dostępny w sprzedaży w efektownie wyglądających butelkach o pojemności 0,75 litra i 0,33 litra używanych również do win musujących.

 

Tego rodzaju piwa są świetnym sposobem na wejście w bogaty świat piw fermentacji spontanicznej, który swoje prawdziwe bogactwo otworzy dopiero na kolejnym etapie, gdy sięgniemy po tradycyjne lambiki w wersji niesłodzonej, czyli używając belgijskiej terminologii - oude.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2022

Polecane

Lindemans Kriek 0,355L

Lindemans Kriek 0,355L

19,45 zł brutto
Lindemans Kriek 0,75L

Lindemans Kriek 0,75L

30,95 zł brutto
 Urthel Hop-It

Urthel Hop-It

13,75 zł brutto
Urthel Samaranth

Urthel Samaranth

13,75 zł brutto
Lindemans Apple 0,355L

Lindemans Apple 0,355L

15,95 zł brutto
Lindemans Cassis 0,355L

Lindemans Cassis 0,355L

20,95 zł brutto
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel