Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kellerbier – gratka dla miłośników piw niefiltrowanych

2021-10-20

Piwnica dziś kojarzy nam się z pomieszczeniem, w którym przechowujemy głównie niepotrzebne rzeczy lub ewentualnie mamy spiżarnię z przygotowanymi na zimę przetworami. Pierwotnie jednak – co sugeruje zresztą polskie słowo „piwnica” – miała też inne bardzo istotne zastosowanie. Latem przechowywano tam również piwo, do czego zresztą nawiązuje bardzo popularny do dziś w Niemczech styl określany jako kellerbier.


Tradycyjny kellerbier, znany też jako zwickelbier, narodził się we Frankonii i początkowo styl ten nie różnił się w zasadzie niczym od marcowego. Był to bursztynowy, stosunkowo mocny, zmętniony lager. Dzięki przechowywaniu w piwnicy, w której przez cały rok panowała podobna, niska temperatura, można było przechować beczki z przygotowanym do wyszynku piwem również przez najcieplejsze miesiące roku. Używane w tym celu beczki nie były szczelne – nawet jeszcze przed ich odszpuntowaniem, dlatego też beczkowe piwo charakteryzowało się niskim nasyceniem dwutlenkiem węgla. Dzięki obecności osadu drożdżowego taki trunek powinien mieć gładką, kremową konsystencję.


Dziś kellerbier stał się niejako synonimem niefiltrowanego lagera, tak bardzo popularnego w Polsce w „czasach przed Atakiem Chmielu”. Zaczęły nawet powstawać „piwniczne” warianty innych stylów – takich jak pilsner, czy koźlak. Jest to jednak pewnym uproszczeniem, ponieważ tradycyjny kellerbier powinien mieć określone cechy – przede wszystkim powinien to być bursztynowy, mętny lager, o wyższej słodowości (takiej chlebowej, tostowej) w porównaniu do pilsnera, ale jednocześnie bardziej nachmielony niż marcowe. Poza tym jego cechą charakterystyczną jest niskie wysycenie. Do nachmielenia używa się zazwyczaj klasycznych niemieckich odmian chmielu, m.in. Select, czy Tradition. Miłośnicy niefiltrowanych lagerów mają na rynku niemieckim szeroki wybór kellerbierów. Jednym z najbardziej znanych piw w tym stylu jest Bayreuther Aktien Zwickl Keller, warzony przez Bayreuther Bierbrauerei. Warto też spróbować innych przedstawicieli tego gatunku – m.in. Zirndorfer Kellerbier, Naturtrüb Mönchshof Kellerbier, czy Köstritzer Kellerbier. Piwnicznego lagera – Keller-Bier 1402 BIO – ma w swojej ofercie również warzący w Stralsundzie Störtebeker.

Jakub Siusta, Chmielnik Jakubowy – portal o piwie

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel