Cydry

Historia rumuńskiej wytwórni cydru o zupełnie nierumuńskiej nazwie „Clark's Cider” zaczyna się właściwie już na początku XXI wieku, kiedy to pochodzący z Edynburga Alan Clark zamieszkał w Rumunii, gdzie założył później rodzinę. Tam też zauroczony smakiem miejscowych jabłek, które przypominały mu rodzinny kraj postanowił samodzielnie wytwarzać naturalny cydr na swoje prywatne potrzeby.
W drodze eksperymentów opracowywał własne receptury. Trzeba nadmienić, że z powodzeniem, bowiem jego napój znajdował uznanie wśród znajomych i przyjaciół, których nim częstował. Jeszcze większy sukces Alan odniósł podczas noworocznego przyjęcia w 2013 roku, na którym goście zachwyceni jego cydrem opróżnili do dna przygotowane na tą okazję dwie 30-litrowe beczki trunku. Wówczas Alan Clark podjął decyzję o założeniu własnej wytwórni cydru.
Produkcja cydru odbywa się od początku do końca z nadzwyczajnym zaangażowaniem, jabłka są ręcznie sortowane i starannie selekcjonowane. Ostateczny smak i receptura w dużej mierze zależą od tego, co natura przynosi w ciągu roku. Od czasu do czasu w cydrowni „Clark's Cider” produkowane są cydry w limitowanych edycjach, w tym cydr jabłkowy z aromatem kwiatu czarnego bzu lub z owocami leśnymi.
Na zdjęciu trzy cydry z wytwórni „Clark's Cider”:
- Cydr z zielonych jabłek (4,5% alk.) 0,33ml.
- Cydr z jabłek z dodatkiem imbiru (4,5% alk.) 330 ml.
- Wytrawny cydr,który prawie nie zawiera fruktozy z niesfermentowanego soku jabłkowego (7,5% alk.) 500 ml.
Cydry nie zawierają dodatku konserwantów, barwników, glutenu oraz nie są dosładzane.