Bawaria - poznaj ją bliżej
Niemcy to największy producent piwa w Europie – w 2018 r. wyprodukowano tam 83 miliony hektolitrów piwa. Działa tam około 1,5 tysiąca browarów – 600 z nich mieści się na terenie Bawarii. Wiele z nich to działające od pokoleń małe firmy rodzinne, które prowadzą sprzedaż jedynie „wokół komina”, tj. w swoim bezpośrednim sąsiedztwie. Dziś przyjrzymy się najbardziej znanym bawarskim piwnym markom, od których warto zacząć eksplorację piwnego świata tego południowo-niemieckiego landu. Piwa te kupicie w sklepie internetowym szczecińskiego Chmiela z dostawą do domu.
Tę bawarską podróż nie sposób nie zacząć od Oktoberfestu. Na tym największym na świecie piwnym festiwalu, który tradycyjnie był organizowany z okazji chmielowych dożynek. Serwowane jest tam głównie piwo marcowe z sześciu monachijskich browarów: Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu oraz Löwenbräu. Każdy z nich produkuje też inne style. Wśród nich są również piwa pszeniczne (Paulaner Hefe-Weißbier Naturtrüb, Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel), hellesy (Hofbräu München Helles Vollbier, Hacker-Pschorr Münchner Hell), czy też koźlaki (Paulaner Salvator Doppelbock).
Jednak tym, co przede wszystkim może kojarzyć się nam z Bawarią, są hefeweizeny, czyli piwa pszeniczne w typie bawarskim. Są one znane głównie z ich charakterystycznego bananowo-goździkowego aromatu. Produkowane są w niezliczonej liczbie browarów, w tym także w takich, które są wyspecjalizowane wyłącznie w weizenach. Należy do nich m.in. Erdinger, który warzy kilka wariantów piw pszenicznych – m.in. Erdinger Urweisse-Weissbier, Erdinger Weissbier Kristall, czy Erdinger Weissbier Dunkel. Jeszcze bardziej rozbudowaną ofertę, opartą tylko o „pszeniczniaki” w różnych wariantach, ma browar G. Schneider & Sohn, znany ze swojej marki Schneider Weisse. W jego portfolio znajdziemy klasyczne piwa pszeniczne, ale również te, które zostały nachmielone nowofalowymi odmianami chmielu. Do najciekawszych piw w tej ofercie należą jednak weizendoppelbocki, czyli pszeniczne podwójne koźlaki. Również te mocne piwa są produkowane przez browar G. Schneider & Sohn w kilku wariantach, są to: podstawowy Aventinus, mocniej nachmielony na aromat Hopfenweisse oraz wymrażany Aventinus Eisbock.
Oczywiście interesujących piwnych destynacji w Bawarii jest znacznie więcej – nie można choćby zapominać o browarach z Górnej Frankonii. Wyżej wymieniliśmy jedynie te najbardziej najbardziej znane, od których trzeba zacząć eksplorację bawarskiego świata piwa. W kolejnych wpisach przybliżymy Wam kolejne niemieckie regiony :).
Jakub Siusta, Chmielnik Jakubowy – portal o piwie